A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з питань освіти, культури та молодіжної політики Затишанської селищної ради

ГРОМАДІ – СЛОВО: ЗАТИШАНСЬКА ОТГ. Щоб життя людей було комфортним і безпечним.

Дата: 26.03.2019 16:16
Кількість переглядів: 104

Саме таке амбітне завдання поставила перед собою влада Затишанської об’єднаної територіальної громади. Для цього вже третій рік тут працюють над реалізацією проектів з освітлення вулиць в нічний час, встановлення камер відеонагляду, створення муніципальної поліції. Селище Затишшя завжди вважалося кримінальним, тому втілення в життя хоча б цих планів значно покращить ситуацію, і жителі почуватимуться дещо безпечніше.

Для комфорту людей в громаді теж грандіозні задуми – асфальтування доріг, створення сучасних умов для дітей у школах та дитсадках, будівництво новеньких стадіонів, впорядкування ставка з колоритною набережною, кафе та готелем, реконструкція центральної площі із встановленням лавок, фонтану та багаторівневих клумб… Словом, влада має бажання зробити все можливе, щоб людям справді жилося краще.

Всі громади в процесі об’єднання проходять однакові етапи формування. На цьому їхня схожість закінчується, бо надалі вирішальна роль належить команді, яка бере на себе відповідальність за розвиток ОТГ. Хтось примудряється «проїдати» отримані від держави преференції, а хтось максимально вкладається в розбудову інфраструктури та намагається перетворити рідний край на затишну оазу, де людям житиметься набагато краще, ніж раніше.

Саме другий сценарій розвитку обрали для себе в Затишанській ОТГ, розташованій у Захарівському районі. Голова громади Геннадій Топольницький мріє створити такі умови для мешканців, щоб їм не хотілося залишати рідну землю. Більше того, він налаштований створити конкуренцію навколишнім селам, пропонуючи ліпші умови навчання і виховання дітей у школах та дитсадках; залучити до роботи в різних галузях найкращих спеціалістів, які працювали б на розвиток громади. 

До своєї мрії Геннадій Миколайович крокує разом з командою однодумців. Розпочали із впорядкування інфраструктури та ремонту закладів соціальної сфери, але головну увагу надали створенню гідних умов для виховання і навчання підростаючого покоління.

Півбюджету – на школи і дитсадки 

Сферу освіти голова громади жартома називає найбільшим «пилососом», який здатен поглинути майже півбюджету ОТГ. 

– От посудіть самі: із 48 мільйонів гривень загальних грошей понад 22 мільйони витрачається лише на освіту, – каже Геннадій Топольницький. – І це не дивно, бо практично все «господарство» дісталося нам у вкрай занедбаному стані. Коли я вперше зайшов до приміщення дитсадка, що розташований по вулиці Гагаріна, був просто шокований: разом з малюками по підлозі стрибали жаби, повітря в кімнатах несвіже – адже старі дерев’яні вікна не відчинялися роками, діти спали на допотопних залізних панцерних ліжечках… Ми швидко змінили цю ситуацію, одразу взявшись за капітальний ремонт дитсадка: нова підлога, реконструкція системи опалення, світлі стіни, сучасні меблі і м’який інвентар перетворили дошкільний заклад у справді гарне місце для виховання підростаючого покоління.

Поступово оновлюється і покращується матеріально-технічна база й інших закладів освіти. Цьому сприяли й вимоги щодо навчання в Новій українській школі.

– Ми не могли допустити, щоб за програмою НУШ діти продовжували перебувати у старих класах, – приєдналася до розмови начальник відділу з питань освіти, культури та молодіжної політики Затишанської селищної ради Альона Мирзакірова. – Тож до 1 вересня чотири класи для першачків не лише оснастили практично за останнім словом техніки, а й зробили в них капітальний ремонт. Влітку цього року плануємо завершити реконструкцію приміщення лікарняної амбулаторії, аби всіх першокласників селища Затишшя переселити сюди (а медикам ми відвели іншу будівлю). Тут також обладнаємо сучасну кімнату психологічного розвантаження, адже в нас є дітки, які навчаються в інклюзивних класах, і для них потрібні особливі умови. Та й взагалі, в цій кімнаті матимуть змогу порелаксувати і поспілкуватися в невимушеній атмосфері з психологом всі учні – у кожної дитини свої проблеми, і важливо вчасно їх виявити та допомогти. 

Нині в громаді гостро постало питання пошуку кваліфікованих логопеда і дефектолога. Щоб залучити спеціалістів на роботу, впроваджується програма стимулів для юнаків та дівчат, які вже здобувають освіту або лише планують вступати до вишів. Громада готова оплачувати навчання за контрактом – треба лише укласти угоду про обов’язкове відпрацювання в Затишанській ОТГ. І наразі кілька таких кандидатів з числа молоді є. 

Повертаючись до теми утримання закладів освіти, Геннадій Топольницький констатує, що вже третій рік поспіль коштів вистачає тільки на ремонт шкіл та дитсадків, а для того, щоб вивести їх на якісно новий рівень – ресурсів бракує.

Торік повністю замінено дах опорної школи у Затишші, а влітку планується завершити ремонт першого поверху. Ось так, по поверху щоліта, і триповерхова будівля набуде зовсім нового сучасного вигляду. 

– Маємо ще надати увагу облаштуванню внутрішніх туалетів у затишанській школі, – розмірковує голова ОТГ. – Адже до цього часу діти здебільшого бігають по нужді на вулицю, наявні вбиральні практично не функціонують через ряд незручностей. Зараз громаді виділяються кошти з обласного бюджету на облаштування туалетів для учнів з особливими освітніми потребами. Тож ми вирішили заразом зробити нормальні зручні вбиральні на всіх трьох поверхах, щоб діти більше не ходили на вулицю. Загалом, за два роки в освіті зроблено чимало. Ще більше планів – попереду, тож на цю сферу очікують справді помітні зміни.

Раціонально використовувати кошти

Значна стаття витрат громади – й сфера медицини. Лише торік на співфінансування центральної районної лікарні пішло 980 тисяч гривень. Також на ремонт дитячого відділення виділено понад 400 тис грн., ще  532 тисячі дали на оплату комунальних послуг. Проте, голова громади вважає ці витрати нераціональними. Бо виходить, що одні користуються енергоносіями, а інші платять. «Де в цьому логіка? От, наприклад, я прийшов на роботу і ввімкнув світло, а якщо день сонячний, то можна обійтися й без лампочки, – розмірковує Геннадій Топольницький. – Я так роблю, бо розумію, що від цього залежить розмір суми у квитанції по оплаті за електроенергію. Це кошти громади і їх треба економити. А хто слідкує за цим в лікарні? Мабуть, ніхто. Бо медики не платять за світло зі свого бюджету. Те ж саме і з опаленням – їм нема сенсу заощаджувати, бо вони не думають, де брати кошти на оплату квитанцій. Так не має бути, це не по-господарськи. Громада віддає власні гроші, а могла б спрямувати їх на більш корисні справи».

З міркувань раціональності затишани вирішили відмовитися й від будівництва нової амбулаторії. І хоч такі проекти частково фінансуються з державного бюджету, в ОТГ переконані, що краще зберегти й реконструювати одне з існуючих приміщень, ніж споруджувати нове. Посеред селища Затишшя стоїть добротна будівля, в якій донедавна розташовувалася початкова школа. Приміщення справді міцне, без єдиної тріщини, але потребує капітального ремонту. «От як його покинути? Щоб мати посеред селища руїни? – бідкається голова громади. – Чому держава так наполягає саме на будівництві нових амбулаторій? Адже чи не в кожному селі є приміщення, які просто треба відремонтувати. Взяти хоча б ту саму Захарівку. На території лікарні стоїть прекрасний довгобуд. Чому не довести його до ладу, щоб все було зручно і компактно для пацієнтів? Держава хоче будувати нове, а те, що маємо – нехай руйнується і пропадає. Ну, знову ж таки, якось це не по-хазяйськи». 

А тим часом біля майбутнього медичного центру в Затишші закипіла робота. Вже обладнали каналізацію, підвели у приміщення воду. Днями розпочнуть міняти дах. Згодом візьмуться за внутрішні і зовнішні роботи, прокладуть доріжки, збудують огорожу, встановлять освітлення і покладуть асфальт до центральної вулиці. Поруч, де вже встиг утворитися смітник – все приберуть і збудують великий дитячий майданчик. До речі, торік сучасні дитячо-спортивні містечка встановлені в селах в Загір’я і Торосове.

Благоустрій – наше все

Друге місце в рейтингу бюджетних витрат громади займає благоустрій населених пунктів. Вперше за багато років селищна рада має можливість не просто ремонтувати дороги, а стелити асфальт. Лише торік він ліг на 8 тисячах квадратних метрах. І голова ОТГ переконаний, що асфальтування хоча б двох вулиць на рік дозволить привести до ладу всю територію. 

Значні кошти спрямовуються на капітальний ремонт системи водопостачання, впроваджується цивілізоване збирання сміття. Місцеве комунальне підприємство «Господар» налагодило виробництво сміттєвих баків, які для зручності людей розставлені у людних місцях. Має Затишанська ОТГ й кілька одиниць спеціалізованої техніки, яка дозволяє вивозити побутові відходи та рідкі нечистоти. Ця матеріально-технічна база дозволяє утримувати села в порядку і не залежати в цьому плані від районних служб.

Поряд з буденними турботами виношує Геннадій Топольницький грандіозний план щодо благоустрою ставка у селищі Затишшя. Це буде досить приваблива зона відпочинку – із сучасною набережною, дитячим кафе, зручними лавками, декоративними рослинами, гарними ліхтарями. Поруч зі ставком є закинутий будинок, де облаштується готель. Цей великий проект голова ОТГ хоче реалізувати для комфорту місцевих жителів та гостей громади. Адже наразі молоді і людям старшого віку просто ніде проводити дозвілля.

Наразі громада виготовила всі необхідні документи для покращення стану самої водойми – виконуватиметься поглиблення ставка, будуватиметься дамба тощо. З рештою планів поки що доведеться зачекати. 

Проте цілком реальною є надія на отримання нового стадіону для міні-футболу, що буде розташований біля школи. Вже проведені земляні роботи – розплановано територію - її засипали трьома шарами щебеню різної фракції. Незабаром розпочнеться решта робіт. 

Поле для футболу буде зі штучним покриттям, бігова доріжка і волейбольне поле – з литої гуми. Ще встановлять 10 вуличних тренажерів та один комплекс для воркауту. І, звичайно ж, буде огорожа та 6 ліхтарів для освітлення вночі.  

– Ми дуже хотіли мати сучасний стадіон, – сказав на завершення зустрічі Геннадій Топольницький. – А коли дізналися, що існує державна програма фінансування такого будівництва, звернулися до народного депутата Олександра Пресмана, який домігся виділення з держбюджету двох мільйонів двохсот тисяч гривень. Ці гроші надійшли в середині листопада 2018 року, і до настання морозів ми встигли їх освоїти. Решту робіт виконуватимемо за власні кошти – 2 мільйони 650 тисяч гривень. Сподіваємося, що до кінця травня завершимо будівництво, а на 1 червня плануємо урочисте відкриття стадіону. В цей день проведемо й перший чемпіонат з міні-футболу. Депутат Одеської обласної ради Микита Кузькевич вже пообіцяв, що наступний стадіон будуватиметься в селі тієї команди, яка посяде перше місце. Тож наше завдання – щоб перемогли торосяни!

Вночі громада - сяє

На столі в голови ОТГ – з десяток яскраво жовтих папок. Це - чергові проекти на освітлення Затишшя і п’ятьох населених пунктів громади. Зовсім скоро «засвітиться» вся територія опорної школи та кілька вулиць селища, де ще немає ліхтарів. Таким чином, з нічним освітленням в Затишші буде завершено на сто відсотків. 

В планах на цей рік – реалізувати два проекти у селі Загір’я. Тут треба встановити 62 ліхтарі, а загальна вартість цих робіт становитиме понад 400 тисяч гривень. 

Загалом на поточний рік для освітлення населених пунктів громади виділено 1 мільйон 100 тисяч гривень, з них вже витрачено 270 тисяч. Якщо буде перевиконання бюджету, влада виділятиме додаткові кошти, щоб повністю завершити процес встановлення ліхтарів у селах.

Нині можуть порадіти лише жителі Торосового, де практично всі вулиці мають нічне освітлення. Треба тільки збудувати ліхтарну лінію від околиці села до залізничного переїзду, а це чималенький відрізок. Торік на цій ділянці поклали асфальт, тож для «повного щастя» бракує тільки світла. Річ у тім, що чимало торосян рано-вранці йдуть на електричку до Одеси – хто на роботу, а хто на базар чи у справах. Повертаються люди пізно увечері, тож влада громади хоче зробити все можливе, щоб цей відрізок шляху був комфортним.

Відеокамери пильнуватимуть

В громаді завершується виготовлення проекту на встановлення відеонагляду. Це дасть можливість під’єднати електроенергію до високоточних камер. 

Передбачається, що обладнання працюватиме й на акумуляторах. Тож якщо зловмисники надумають знеструмити лінію, то камери не припинятимуть знімання. 

На першому етапі реалізації проекту буде встановлено чотири камери, що «бачитимуть» обстановку в напрямках на Дружелюбівку, Перехрестове, Захарівку і Ширяєве. 

Всього у місцях найбільшого скупчення людей у Затишші обладнають 15 камер. І це лише початок. Згодом їх встановлять на в’їзді і виїзді у кожному селі.

Слід зауважити, що обладнання досить якісне – з визначенням номерів машин та облич водіїв. Громада також придбає ноутбук, що стоятиме у черговій частині районного відділу поліції, тож з допомогою інтернету правоохоронці матимуть всю картину відеонагляду.

– Я вважаю, що інформацію з камер спостереження мають також бачити всі жителі громади, – сказав голова ОТГ Геннадій Топольницький. – І ми зможемо забезпечити людям таку можливість.

Очільник громади додав, що вуличне освітлення, відеонагляд у населених пунктах та створення муніципальної поліції реально дозволить підвищити рівень безпеки в Затишанській ОТГ.  

Довідково: Затишанська територіальна громада утворилася 29 грудня 2016 року, об’єднавши населені пункти Затишанської селищної та Торосівської сільської рад. В ОТГ нараховується 13 сіл, де проживає понад 5 тисяч 200 чоловік. Площа громади становить трохи більше 180 кв км. Через Затишшя і Торосове пролягає залізнична колія, що забезпечує додаткові надходження у вигляді податків до місцевого бюджету. А загалом річний бюджет громади становить понад 48 мільйонів гривень, з них майже 21 мільйон – власні доходи.

На знімку: Геннадій Топольницький і директор Торосівського НВК Наталія Годовенко

Рубрика: 

Тема номера

Выпуск: 

20.03.2019

Автор: 

Олена Харченко


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано