A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління з питань освіти, культури та молодіжної політики Затишанської селищної ради

Коли освіта – в пріоритеті

Дата: 19.09.2018 09:23
Кількість переглядів: 77

Коли освіта – в пріоритеті

   Майже все літо в опорній школі Затишанської об’єднаної територіальної громади не припинялися різноманітні ремонтні роботи. Причому кардинальним змінам і перетворенням піддалися практично всі приміщення. Перекриття даху основного корпусу навчального закладу, масштабна реконструкція класів, переселення учнів початкової школи – все це тривало з кінця травня і майже до 1 вересня.

– Серед усіх клопотів щодо забезпечення нормальної життєдіяльності громади освіта, звичайно ж, у нас в пріоритеті, – розповів голова Затишанської ОТГ Геннадій Топольницький. – Адже діти – це майбутнє нашого краю, і вони повинні виховуватися та здобувати знання в сучасних умовах. Тому на створенні відповідного простору, в тому числі й для Нової української школи, ми намагаємося не економити. Проблема лише в тому, що на території селища Затишшя немає вільних приміщень, де можна було б розмістити дитсадок і школу окремо. Особливо складна ситуація з початковими класами та дошкільним підрозділом, які ми змушені були «оселити» у трьох різних будівлях.

Це «велике переселення» учнів продемонструвала начальник відділу освіти, культури та молодіжної політики Затишанської ОТГ Альона Мірзакірова. Два класи початкової школи довелося розмістити в будівлі лікарняної амбулаторії, а медичному закладу віддали окреме приміщення, де розташовувалася так звана маленька школа. Так вчинили для того, аби зібрати всіх школярів хоча б на одному подвір’ї, але в трьох різних приміщеннях. У цих двох класах зробили капітальний ремонт. Вони мають окремі входи і внутрішні туалети. Загалом, задумка непогана, тож дітям створили набагато комфортніші умови для здобуття знань.

Слід сказати, що всі приміщення Зати­шанського опорного закладу доволі старі, та ще й не бачили добротного ремонту. Нинішня влада намагається підтримувати їх у нормальному стані – перекрили дах, поступово оновлюють класи. Відрадно, що й батьки учнів не стоять осторонь. Побачивши, як засяяли приміщення для першокласників, тата й мами другокласників виявили ініціативу пошпаклювати стіни. Ці старання підтримала і ОТГ, забезпечивши ремонт стелі і підлоги. Ось так спільними зусиллями клас набув зовсім іншого, привабливого, вигляду.

Звичайно, найбільше уваги цього року надали створенню умов для навчання першачків – у яскраві відремонтовані класи закупили нові сучасні меблі, у тому числі й безкаркасні, придбали найрізноманітніший дидактичний матеріал, ноутбуки, ламінатори, принтери, інтерактивні дошки та багато іншого. Заходиш сюди і складається враження, що потрапив не в сільську школу, а якийсь міський навчальний заклад. Педагогічний колектив спільно з технічним персоналом доклали всіх зусиль, аби оновити коридори і розмалювати їх у стилі Нової української школи.      

– Ми не стали чекати, поки надійдуть кошти державного бюджету, а заздалегідь замовили все, що потрібно для першачків, – зауважила Альона Мірзакірова. – Це дало можливість вчасно підготуватися до 1 вересня. Загалом, на створення умов для НУШ ми витратили 480 тисяч гривень, з них лише 188 тисяч виділено з державного бюджету. Решта – гроші громади. Крім цього, тільки на ремонт приміщень для першокласників у школах Затишшя та села Торосове пішло 830 тисяч гривень. Ми намагалися робити все якісно і надовго, щоб наступного року навіть не зазирати до цих класів. 

Важливо, що в опорній школі також обладнали інклюзивний клас, де навчаються діти з особливими потребами. Причому сюди ходять не лише юні жителі Затишанської громади, а й малюки із Захарівки. Їхні батьки готові витрачати час і кошти на поїздку до Затишшя, лише б діти мали можливість розвиватися під наглядом спеціалістів.

– Скажу вам з усією відповідальністю, що в нас у школах та дитсадках не було б таких чудових умов, якби ми зволікали зі створенням об’єднаної громади, – сказала директор опорної школи Тетяна Єремчук. – Я працюю в школі не один рік і можу порівняти, коли фінансування йде з ОТГ і коли – з району. За останні два роки приміщення навчальних та виховних закладів у селищі Затишшя і селі Торосовому змінилися в кращу сторону. Закуплені новий комп’ютерний комплекс, сучасні шкільні дошки у всі класи громади, всю необхідну наочність та обладнання для математично-природничого циклу, різноманітний спортінвентар, два ігрових майданчики. У нас з’явилося ще одне приміщення дитсадка з новими меблями, іграшками тощо. Словом, позитивні зміни є, і ми дуже ними тішимося.

Нині затишани перебувають в очікуванні ще однієї приємної новації – будівництва сучасного стадіону зі штучним покриттям. Його збудують на території опорної школи за рахунок обласного бюджету та коштів громади. Вже виготовлено проектно-кошторисну документацію, папери пройшли експертизу, і навіть виділені гроші: майже три мільйони – зі скарбниці Затишанськї ОТГ  і близько двох мільйонів – з області.

– Іноді ми й самі дивуємося, скільки вдалося зробити в громаді за останні два роки, – сказав на завершення Геннадій Топольницький. – Хоча непросто було зрушити все з місця. Але результати сьогодні відчутні і ми не зупинятимемося на досягнутому.

На знімку: Альона Мірзакірова і Геннадій Топольницький демонструють новий дидактичний матеріал для першачків


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано